Zoeken

Blog: Nieuwe regels voor pensioen

18-12-2023

Communicatie belangrijk maar lastig bij nieuwe regels voor pensioen

Stap is al ruim anderhalf jaar voordat de nieuwe regels voor pensioen officieel zijn ingegaan (per 1 juli 2023) aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor deze nieuwe regels. 

Bestuurslid Marga Schaap is voorzitter van de Pensioen- en Communicatieadviescommissie. Lenneke Rademaker is manager Pensioen en Communicatie en Jelle Merkus is programmadirecteur bij het bestuursbureau van Stap. Wat vinden zij belangrijk als het gaat om de communicatie over de nieuwe regels voor pensioen? 

Stap wil graag dat iedereen begrijpt wat er gaat veranderen met deze nieuwe regels. Communicatie daarover is dan ook van groot belang. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) kijkt niet alleen mee, maar stelt ook regels op voor de communicatie. Als pensioenfonds wil je vooral je deelnemers goed informeren en daarnaast ook voldoen aan de richtlijnen van de AFM. Probleem is alleen wel dat in de ogen van Stap die twee dingen niet altijd tot dezelfde oplossing lijken te leiden. Daarover moet je dus met elkaar in gesprek.
 

Ronde Tafelgesprekken

De AFM organiseert zogenoemde ‘Ronde Tafelgesprekken’. AFM brengt vertegenwoordigers van pensioenfondsen bij elkaar en brengt en hen op de hoogte van de laatste stand van zaken. 
Wat stak Stap op tijdens het gesprek met de AFM?

Marga Schaap is daar duidelijk over: “De bedoelingen bij de AFM zijn goed. Zij willen dat het hele proces van de overgang naar de nieuwe regels voor pensioen in Nederland zo transparant mogelijk verloopt. Daar kun je niet op tegen zijn en dat zijn wij ook niet. Volledige transparantie leidt tot een grote hoeveelheid informatie. Behoorlijk complexe informatie. De vraag is dan of elke deelnemer daar wel op zit te wachten. Uit onderzoek weten we dat deelnemers toch vooral willen weten wat het precies voor hen betekent. Niet hoe alles tot stand komt. En daar stelt de AFM zich wel een beetje formeel op. Ze zouden best iets meer naar de geluiden vanuit de praktijk kunnen luisteren.” 
 

19 bedragen

Marga Schaap vervolgt: “We zijn straks verplicht om onze deelnemers ongeveer 19 verschillende bedragen te tonen. Bedragen van vóór en na de overgang naar de nieuwe regels. Bruto bedragen en netto bedragen. Wij denken dat je het deelnemers daarmee moeilijker maakt in plaats van makkelijker. Hoe moet een deelnemer daar uithalen wat nu en straks het meest waarschijnlijke pensioenbedrag gaat worden? Dat hebben we tijdens de bijeenkomst ook verteld. Maar die boodschap is niet overgekomen. Zo eerlijk moet je zijn. En dat voelt niet goed. Wij hadden op meer discussie gehoopt, maar zo verliep de bijeenkomst niet.”
 

Het kan eenvoudiger

Lenneke Rademaker vult aan: “Wij doen enorm ons best om zo eenvoudig mogelijk te communiceren en dat willen we heel graag. Wij moeten die nieuwe regels straks zo helder mogelijk uitleggen. Maar door de richtlijnen van de AFM vinden we dat we dat niet optimaal kunnen doen. Het kan écht eenvoudiger. Wij zijn bijvoorbeeld zelf bezig met een volledig nieuwe website. Een website die het voor mensen veel gemakkelijker maakt om snel te vinden wat de hoogte van hun pensioen is. En wat veranderingen voor hun betekenen.”
 

Voordeel omdat we met velen zijn

Jelle Merkus zegt over de overgang van de nieuwe regels: “We moeten goed controleren en dubbel checken wat er nu is aan pensioenopbouw. En dat vervolgens in de nieuwe regeling brengen. Het rekenwerk dat daarbij hoort, is erg moeilijk. We moeten pensioenrechten omzetten in kapitaal. Een pensioenpot als het ware. Alle gegevens moeten dan kloppen. We werken ook aan een nieuwe manier van administreren met een nieuwe manier van het koppelen van de beleggingen. We hebben daar bij Stap nu een groot project van gemaakt, met een bijbehorende organisatie.

Dat is allemaal niet gemakkelijk, maar wij zijn er gelukkig goed in. Wij hebben natuurlijk wel vaker te maken met fondsen of kringen die van regeling veranderen. En we zijn ook heel goed in het opnemen van nieuwe regelingen. Dat kunstje beheersen wij als geen ander. 
De nieuwe wet bevat veel nieuwe extra regels en daar hebben we ons natuurlijk aan te houden. Gelukkig is onze organisatie daarop ingericht. Bovendien kunnen wij de kosten zo laag mogelijk houden. En dat kunnen we omdat we ondertussen met 9 pensioenkringen zijn. Dat levert ons voordeel op.” 
 

Het duurt nog even

Marga Schaap ten slotte: “De nieuwe regels voor pensioen in Nederland gelden voor alle pensioenfondsen en dus ook voor heel Stap. Je moet ons zien als één pensioenfonds. Toch kunnen de gevolgen wel per pensioenkring verschillen. Iedere pensioenkring heeft immers een eigen achterban met eigen sociale partners. Bijna iedere keuze die je kunt maken bij de overgang naar de nieuwe regels komt bij ons voor. Dus iedere pensioenkring gaat min of meer zijn eigen weg. 
Dat geldt ook voor het moment waarop de pensioenkringen overgaan naar de nieuwe regels voor pensioen. Onze eerste pensioenkring gaat in 2025 over en daarna volgt de rest. Voordat iedereen over is, is het eind 2027. Dus dat duurt nog even voor de meeste pensioenkringen.” Onze communicatie aan de deelnemers over de nieuwe regels begint zodra bekend is welke keuzes er voor hun kring zijn gemaakt.
 

Het komt goed!

Aan alle betrokkenen van Stap willen we graag laten weten: op korte termijn merkt u nog niets van de nieuwe regels voor pensioen. We informeren u op het moment dat we ook écht iets te melden hebben. Dus u hoort het als we gaan beginnen; daarvóór vallen we u niet lastig. En weet: het komt allemaal goed! Want wat bij ons altijd voorop staat is uw belang, als deelnemer bij ons pensioenfonds.