Zoeken

Blog: Bijna met pensioen. Wat nu?

14-03-2024

We hopen allemaal dat we ons pensioen op een goede manier en in goede gezondheid bereiken. Daar werken we letterlijk naartoe. En dan is het plotseling zover. Je bent de zestig al een tijdje gepasseerd en ontkennen kan niet meer: het is tijd om na te denken over de invulling van je pensioen.

Gelukkig, een helpende hand!

Uit onderzoek blijkt dat we pas laat aandacht krijgen voor ons pensioen. Daar écht actief over nadenken doen we gemiddeld pas rond ons zestigste. En dan kun je meteen ‘aan de bak’. Je kunt je pensioen namelijk grotendeels zo inrichten als jij het wilt. Dat is natuurlijk fijn. Maar het betekent ook dat je keuzes moet maken. Er valt namelijk nogal wat te kiezen rond je pensionering. Het is beter om daar van tevoren over na te denken. Een goed voorbereid mens telt voor twee.  

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je pensioen als je het op je 65ste laat ingaan? Of op je AOW-leeftijd? Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor deeltijdpensioen. Je gaat dan deels met pensioen en voor het andere deel blijf je werken. Hoe zit het met de belastingen? En met het pensioen voor je partner? Dit is nog maar een deel van de vragen die je jezelf kunt stellen. Sommige mensen worden blij van al die mogelijkheden. Anderen krijgen er keuzestress van. Maar dat is nergens voor nodig. Want je kunt bij Stap hulp krijgen om alles eens rustig op een rijtje te zetten. En dan de voor jou best passende keuzes maken. Gebruik hiervoor het pensioendashboard om een berekening te maken. Of stel ons je vragen!

Nieuwe regels voor pensioen

En dan zijn er de nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Pensioenen die onder die regels vallen, zullen iets meer meebewegen met de economie en beleggingen. Maar ook nu, onder de ‘oude’ regels, wordt het geld voor de pensioenen belegd. In dat opzicht verandert er dus helemaal niet zoveel.

Bij Stap zullen er pensioenkringen zijn die hun pensioenregeling helemaal aanpassen zodat hij binnen de nieuwe regels past. Maar er zullen ook pensioenkringen zijn die de al opgebouwde pensioenen bij het oude laten. Daarover besluiten de pensioenkringen zelf. Nog niet alle kringen hebben dat gedaan. 

Met pensioen zijn, even wennen

Iedereen die nét met pensioen is, zegt het: het is echt even wennen. Het is toch een nieuwe fase. Een fase die je eerst moet leren accepteren. Je hebt je werkende leven afgesloten. Of deels afgesloten als je met deeltijdpensioen bent gegaan. Dat is namelijk een keuze die steeds meer mensen maken. Je werkt dan gemakkelijker toe naar het einde van je carrière, terwijl je ook alvast kunt wennen aan meer vrije tijd. Want mensen die het kunnen weten, zeggen vrijwel allemaal: het kan! Je kunt genieten van een leven met meer vrije tijd.

Het helpt dan wél als je je pensioen goed geregeld hebt. En zoals gezegd: daar helpen we je graag bij. Je kunt met ons bellen, mailen of chatten. Of je kunt met ons in gesprek. Dus, wil je hulp bij het maken van een berekening of een pensioenplan? Of heb je andere pensioenzaken die je persoonlijk wilt bespreken? Plan dan een gesprek met een van onze experts. En dat kan in sommige gevallen via een videoverbinding. Gewoon vanuit huis, wanneer het jou uitkomt. Neem hier contact met ons op.

Wil je eerst meer weten over alle keuzes die je rond je pensionering kunt maken? We hebben ze voor je op een rij gezet.