Zoeken

Nieuwe keuze: bedrag ineens op uw pensioendatum

13-06-2022

Één van de wijzigingen die horen bij het nieuwe pensioenstelsel is “bedrag ineens”. Door deze wijziging kunt u ervoor kiezen om maximaal 10% van uw pensioen in één keer op te nemen. Als ‘bedrag ineens’ op het moment dat u met pensioen gaat. De regering wil deze wijziging per 1 januari 2023 in laten gaan. Het is op dit moment nog niet zeker of dat ook lukt omdat de wet nog door de Tweede Kamer en Eerste Kamer goedgekeurd moet worden.

Te gebruiken waarvoor u wilt

Als u kiest voor een bedrag ineens, kunt u dit geld gebruiken voor wat u maar wilt. Dat kan natuurlijk aantrekkelijk zijn. U kunt een deel van uw hypotheek aflossen, een verbouwing betalen, een reis maken, of studeren.  

Hoe het bedrag ineens werkt

Stel, u gaat bijna met pensioen en een bedrag ineens vindt u interessant. Dan zijn dit de basisregels:

  • U mag maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen.
  • U kunt ook een kleiner deel opnemen. Bijvoorbeeld 5%.
  • De optie bestaat alleen voor uw eigen ouderdomspensioen.
  • U mag het bedrag ineens besteden waaraan u wilt.
  • Na opnemen van een bedrag, moet uw pensioen dat overblijft meer zijn dan € 503,24 bruto per jaar.
  • U kunt het bedrag ineens niet combineren met de keuze voor een tijdelijk hoger of lager pensioen (hoog-laag). Hoog-laag betekent dat u de eerste jaren van uw pensioen een hogere uitkering krijgt en de jaren erna een lagere. Ook kunt u niet kiezen voor een tijdelijk hogere uitkering om de tijd tot de ingang van uw AOW-uitkering te overbruggen.

Voordelen en nadelen

Met een bedrag ineens kunt u vlak na uw pensionering nog leuke dingen doen. Als u misschien nog reislustig, ondernemend of het aan de hypotheek aflossen of een leuke hobby wilt besteden.

Maar er zijn een paar zaken die u moet weten voordat u een aanvraag doet. Bijvoorbeeld: u betaalt het bedrag ineens zelf, van uw eigen ouderdomspensioen. Dat betekent dat uw maandelijkse pensioen lager uitvalt dan u misschien dacht. U moet wel genoeg pensioen overhouden om van te leven. Het is dus belangrijk dat u goed weet hoeveel inkomen u nodig heeft na het opnemen van bedrag ineens.

Mogelijk meer belasting betalen

U gaat mogelijk meer belasting betalen. Door het bedrag ineens kan uw inkomen in het jaar dat u het bedrag ineens ontvangt namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houdt u dus netto minder over van het bedrag ineens dan u had verwacht.

U betaalt ook meer belasting als u eerder met pensioen gaat dan uw AOW-leeftijd. Als u het bedrag ineens krijgt op het moment dat u dan met pensioen gaat, valt u in een hoger belastingtarief. Wel kunt u de uitbetaling van het bedrag ineens uitstellen tot januari van het jaar nadat uw AOW-uitkering ingaat.

Let op uw toeslagen

Heeft u recht op toeslagen? Zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kan het zijn dat u die tijdelijk niet meer krijgt. Want uw inkomen wordt gedurende één jaar wat hoger door het bedrag ineens. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Nog even geduld

De wet over het bedrag ineens is nog niet definitief. Als de wetgeving definitief is, kunt u ook bij Stap een bedrag ineens opnemen. De verwachting is dat de wetgeving na de zomer van 2022 definitief zal zijn. Daarna is een periode nodig om de wet in te voeren. We weten daarom nog niet vanaf wanneer deze nieuwe keuze mogelijk wordt.  

We kunnen nu dus nog ook geen berekeningen maken of voorbeeldbedragen noemen. We kunnen dus ook niet zeggen wat het voor u persoonlijk betekent. Daarvoor vragen we nog even uw geduld. Maar we houden u uiteraard op de hoogte!