Zoeken

Overlijden

Als u overlijdt terwijl u in dienst bent bij uw huidige werkgever, krijgen uw partner en kinderen een nabestaandenpensioen. Dit noemen we ook wel partnerpensioen en wezenpensioen. 

Als u overlijdt, krijgen uw partner en kinderen nabestaandenpensioen

  • Uw partner krijgt partnerpensioen zolang hij of zij leeft. Het hangt van uw pensioenkring af of u opgebouwd partnerpensioen of partnerpensioen oprisicobasis heeft. 
  • Uw kinderen krijgen wezenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn. Of tot ze 27 jaar oud zijn, zolang ze een opleiding volgen. Dit noemen we ook wel wezenpensioen.

Opgebouwd partnerpensioen: u spaart een bedrag

Bij een opgebouwd partnerpensioen spaart u een bedrag, dat aan uw partner wordt uitgekeerd als u als deelnemer of gepensioneerde komt te overlijden. Bij opbouw blijft het gespaarde bedrag staan. U mag het op uw pensioendatum bijvoorbeeld ook uitruilen om een hoger ouderdomspensioen te krijgen.

Bekijk in uw de Pensioen 1-2-3 of u opgebouwd partnerpensioen heeft.

Risicopartnerpensioen: een verzekering

Bij een risicopartnerpensioen spaart u niets. Het is een verzekering waarbij u een premie voor het risico van overlijden betaalt. Het is te vergelijken met een brandverzekering. U bent verzekerd tegen het risico dat uw huis afbrandt zolang u premie betaalt voor de verzekering. Stopt u met premie betalen, dan is er geen dekking meer.

Gaat u uit de regeling, bijvoorbeeld omdat u van baan wisselt of met pensioen gaat, dan vervalt de verzekering en is er dus niets geregeld als u zou overlijden. U kunt dan een deel van uw ouderdomspensioen ruilen om toch een partnerpensioen te hebben.

Bekijk in uw de Pensioen 1-2-3 of u partnerpensioen op heeft.

 

Veelgestelde vragen over het nabestaandenpensioen

Hoeveel geld krijgen mijn partner en kinderen als ik overlijd?

Log in en bekijk hoeveel geld uw partner en kinderen krijgen als u overlijdt.

Wie is mijn partner?

Uw partner krijgt nabestaandenpensioen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Woont u samen? Dan moeten u een samenlevingscontract hebben (vastgelegd bij een notaris). Bloed- of aanverwanten gelden niet als partner. 

Wat moeten mijn partner en kinderen regelen als ik overlijd?

Als u in Nederland woont en overlijdt, hoeven uw nabestaanden dat niet door te geven. We krijgen automatisch bericht van je gemeente. Als u in het buitenland woont en overlijdt, moeten uw  nabestaanden dat wel doorgeven.

Binnen ongeveer 6 dagen na uw overlijden, krijgen uw partner en kinderen een brief met een aanvraagformulier van ons. Daarin staat hoeveel geld ze krijgen. Ze hoeven maar een paar gegevens in te vullen om het nabestaandenpensioen aan te vragen.

Wanneer krijgen mijn partner en kinderen de eerste betaling?

We regelen zo snel mogelijk een uitkering voor uw partner en kinderen. Binnen ongeveer 5 werkdagen nadat je partner en kinderen het aanvraagformulier hebben teruggestuurd, krijgen ze een brief van ons. Daarin staat wanneer ze de eerste betaling krijgen.

Ze krijgen de betaling rond de 25ste van iedere maand. Omdat we 1 keer per maand betalen kan de eerste betaling enkele weken na de aanvraag zijn.