Zoeken

Onafhankelijk onderzoek onder pensioenadviseurs: Meeste waardering voor Stap

12-12-2016

Hoe kijkt de pensioenmarkt aan tegen Algemeen Pensioenfondsen zoals Stap? Welk APF is kansrijk en hoe komt dat? Onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction onderzocht deze – en andere vragen – over de APF-markt. Een van de conclusies: Stap heeft een goed doordachte propositie en is transparanter en communicatiever over voorwaarden en werkwijze dan andere APF’en.

Van de zes algemeen pensioenfondsen die Motivaction onderzocht, krijgt Stap in het onderzoek de meeste waardering. Op de voet gevolgd door Centraal Beheer, dat overigens qua bekendheid wat beter scoort. Het onderzoeksbureau baseerde de onderzoeksresultaten op diepte-interviews met 41 pensioenadviseurs en een online vragenlijst (die 36 adviseurs invulden). 

Veel vertrouwen 
Niet verrassend is de uitkomst dat de ondervraagde adviseurs over de prestaties van Stap geen uitspraken kunnen doen. Daarvoor bestaan we nog te kort. Wat in de markt veel vertrouwen wekt, is het feit dat Stap TKP als uitbestedingspartner heeft. Het onderzoek bevestigt dit: de ondervraagden geven TKP van alle uitvoerders de hoogste waardering. Citaat uit het onderzoek: “De administratie bij TKP: daar hoef je je geen zorgen over te maken. Die spreken de pensioenfondsentaal.”

Behoeftes toetsen
De conclusies geven aan dat de markt Stap ziet als een kansrijke partij. Stap had als eerste een APF-vergunning, wat toch enige voorsprong heeft opgeleverd. Daarbij weten ze hun propositie goed onder de aandacht te brengen aldus de ondervraagde adviseurs. “Stap zoekt de interactie op met adviseurs en potentiële klanten om de vragen en behoeftes in de markt te toetsen”, staat te lezen in het rapport. Met daarbij de tip om adviseurs – gezien de complexiteit van de materie – uitleg te blijven geven, omdat goede informatie de sleutel is tot meer vertrouwen. 

“Ze zijn in tegenstelling tot sommige andere APF-en transparant in hun offerte. Ze zoeken bovendien de discussie en interactie op, ze vragen ook aan de klant: hoe kijken jullie er als fonds tegenaan?” Je ziet dat andere partijen veel minder toetsen wat de markt denkt”, aldus een van de respondenten. 

Trends
Motivaction vroeg de adviseurs ook naar overige trends en ontwikkelingen op de pensioenmarkt. Helder is dat de markt zich beweegt van Defined Benefit naar Defined Contribution (DC). In sectoren met sterke vakbonden of OR’en blijft deze ontwikkeling naar individuele DC-regelingen overigens wat achter. De adviseurs die meededen aan het onderzoek zien het APF – in deze ontwikkeling – als een oplossing voor meerdere partijen. 

“Het is een alternatief voor een pensioenfonds of een verzekerde regeling.” 

“De APF-markt is denk ik bedoeld voor fondsen die zich gaan opheffen dan wel voor verzekerde regelingen die de stap naar een ‘echt’ DC te groot vinden en die het als een betaalbaar alternatief voor een DB-regeling zien.” 

Voorstanders, twijfelaars en tegenstanders
Eerlijk is eerlijk: niet alle adviseurs zijn enthousiast over de komst van APF’en. Behalve bijzonder positieve mensen, zitten er ook twijfelaars bij die nog veel vragen hebben. En tegenstanders die het APF zien als een vluchtheuvel of zelfs als drijfzand.  

Motivaction deed het onderzoek in opdracht van AEGON, AZL, BeFrank, Blue Sky Group, Cappital, Centraal Beheer APF, MN, PGGM, Stap en Zwitserleven.