Zoeken

Stap APF keert deze maand eerste pensioen uit

03-10-2016

Het eerste pensioen van een algemeen pensioenfonds wordt al deze maand uitgekeerd. Het pensioenfonds van Eastman Chemical besloot eerder dit jaar op te gaan in Stap Algemeen Pensioenfonds. Sinds 1 oktober is de regeling operationeel. De zeventig gepensioneerden zijn de eersten in Nederland die hun uitkering van een APF krijgen.

Vorige week ging de Nederlandsche Bank akkoord met de collectieve waardeoverdracht van Pensioenfonds E-Way naar Stap Algemeen Pensioenfonds. Per 1 oktober 2016 is de eerste klant bij Stap operationeel. De werkgever Eastman Chemical brengt ook voor de toekomst de pensioenregeling onder bij Stap.

Lagere kosten
In de nieuwe pensioenregeling bouwen 490 werknemers pensioen op. Zij kunnen sinds 3 oktober hun eigen pensioensituatie inzien op de website van Stap. Ook het al opgebouwde pensioen van 340 ex-werknemers (‘slapers’) en zeventig gepensioneerden is ondergebracht bij Stap.

Pensioenfonds E-Way voerde tot voor kort de pensioenregeling van Eastman Chemical in Nederland uit. Het ondernemingspensioenfonds bestond sinds 2002. Om de oplopende kosten en complexiteit van het besturen van een eigen fonds het hoofd te bieden, is Pensioenfonds E-Way opgegaan in het Stap Algemeen Pensioenfonds.

Eigen pensioenkring
De pensioenregeling van Eastman Chemical in Nederland is en blijft een cdc-regeling, waarin een voorwaardelijke middelloonregeling de basis is met een aanvullende beschikbare premie voor werknemers met een salaris boven een bepaalde grens. Deze wordt opgesplitst waarbij Stap de middelloonregeling gaat uitvoeren. De pensioenregeling wordt geadministreerd binnen een eigen pensioenkring, speciaal voor Eastman en met het eigen Eastman-vermogen. Daar komen geen andere werkgevers bij. Stap stelt vanaf 1 januari 2017 ook pensioenkringen open waarin verschillende werkgevers met hun werknemers met een DB-pensioenregeling kunnen toetreden.  

Het belegd pensioenvermogen voor de regeling die naar Stap overgaat is 155 miljoen euro. De maandpremie is nu begroot op 485.000 euro. De pensioenadministratie wordt uitgevoerd door TKP Pensioen en de beleggingen door TKP Investments.