Zoeken

Uit elkaar? Dit moet je weten over je (partners) pensioen

02-12-2020

Misschien heb je er zelf nog niet mee te maken gehad. En hopelijk blijft dat ook zo. Toch is er een kans dat een relatie of huwelijk strandt. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Het einde van een relatie kan namelijk gevolgen hebben voor jouw pensioen en het pensioen van je ex-partner.

Een tijdje terug schreven we over partnerpensioen. Dit is het pensioen dat je partner krijgt nadat jij bent overleden. Maar, wat gebeurt er met dat pensioen als jullie uit elkaar gaan?

Als je uit elkaar gaat dan moet je veel regelen. Pensioen is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar het is wel relevant. Als je uit elkaar gaat, dan heeft je ex-partner namelijk recht op een deel van jouw pensioen en op het partnerpensioen. Hoe dit precies werkt hangt af van jullie situatie. We leggen het hieronder uit.

Scheiden na een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een scheiding verdeel je het pensioen dat je samen hebt opgebouwd tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is wettelijk bepaald. Het gaat dan om:

Eigen pensioen: volgens de wet heb je standaard recht op de helft van elkaars pensioen. Maar je kunt over de verdeling andere afspraken maken. Bijvoorbeeld niet verdelen of een andere verhouding of voor een afwijkende periode. Deze afspraken moet je dan wel vastleggen in jullie huwelijkse voorwaarden of (echtscheidings)convenant. Hoe je het pensioen precies verdeelt geef je aan ons door met het formulier ˜Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding'. Doe dit wel binnen 2 jaar, anders moet je de betaling zelf regelen met je ex-partner.

Partnerpensioen: je ex-partner heeft mogelijk ook recht op een deel van het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de scheidingsdatum. Het partnerpensioen was voor je partner bedoeld als je overlijdt. Je kunt over de verdeling van het partnerpensioen samen ook andere afspraken maken. Vanaf het moment van scheiden wordt het bijzonder partnerpensioen genoemd. Alle voorwaarden voor dit bijzonder partnerpensioen lees je terug in het pensioenreglement van je pensioenkring.

Je hoeft ons niet te laten weten dat je bent gescheiden, deze informatie ontvangen we via de Basisregistratie Personen (BRP).

Woonden jullie samen, en gaan jullie uit elkaar?
Dan ligt de situatie iets anders. Je bent dan niet wettelijk verplicht je pensioen te verdelen. Het maakt ook niet uit of jullie wel of geen samenlevingscontract hadden.

Wil je het pensioen wel verdelen, dan kun je hierover samen afspraken maken. Deze laat je dan vastleggen in een zogenaamd 'Einde samenlevingscontract'. Dit kan bijvoorbeeld bij een notaris.

Als jij overlijdt, dan kan je ex-partner een bijzonder partnerpensioen van ons krijgen. Alle voorwaarden voor de verdeling van pensioen na samenleving lees je terug in het pensioenreglement van je pensioenkring.

Verevening en conversie
Misschien komen deze termen je al bekend voor? Als je samen met je ex-partner afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, dan noemen we dit 'verevening'. De ex-partner ontvangt dan een deel van het pensioen van de ander wanneer deze met pensioen gaat. Overlijdt de ex-partner? Dan krijgt de ander het deel wat nog over is terug.

Een andere optie is conversie. In dit geval wordt het deel van het pensioen en het partnerpensioen voor de ex-partner losgekoppeld en vormt het een eigen pensioenpotje. De ex-partner kan dan zelf beslissen wanneer het pensioen ingaat. Maar, als de ex-partner overlijdt, dan gaat het pensioen niet terug naar de andere partner.

Maar let op, wat je ook kiest, je moet beide akkoord gaan met de keuzes en laat ons jullie keuze altijd binnen 2 jaar weten.

Tip: praat tijdens je relatie over pensioen
De afspraken over de verdeling van het pensioen kun je natuurlijk maken als je uit elkaar gaat. Maar of dat dan nog lukt? Beter is om tijdens je relatie hierover te praten. En afspraken vast te leggen. Ga je trouwen of word je geregistreerd partners, dan kun je deze afspraken vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Ga je samenwonen, leg je afspraken dan vast in een samenlevingscontract. Misschien niet zo leuk, maar wel handig als jullie relatie onverhoopt stuk loopt.

Wij staan voor je klaar
Kom je er even niet meer uit? Bel of chat met onze deskundige medewerkers van de Pensioendesk en wij kijken met je mee.