Zoeken

Oorlog in Oekraïne: we zijn extra waakzaam

04-03-2022

De Russische invasie in Oekraïne is op de eerste plaats een groot menselijk drama en raakt de samenleving zeer diep. Onze gedachten zijn bij iedereen die geraakt wordt door deze afschuwelijke gebeurtenissen.

Impact op financiële markten

De invasie en de als gevolg daarvan ingestelde sancties hebben ook grote impact op financiële markten. In de eerste plaats zijn vooral Russische en Oekraïense aandelen en obligaties in waarde gedaald, maar de impact is ook voelbaar in de rest van de markt. Aandelenmarkten zijn sterk gedaald en olieprijzen stegen tot ongekende hoogte. Beleggers zochten een veilige haven en stapten massaal in staatsobligaties waardoor de rente daalde.

Invloed op pensioen

De pensioenkringen van Stap hebben weinig beleggingen in Rusland en helemaal geen beleggingen in Wit-Rusland. In totaal gaat het om minder dan 0,2% van het totale vermogen van Stap. Dat betekent dat de invloed van deze beleggingen op de dekkingsgraad van de pensioenkringen heel klein is. Bij de Russische beleggingen zit wel een bedrijf waartegen sancties zijn uitgevaardigd door de Europese Unie en voor dat bedrijf zijn direct maatregelen genomen die daarbij horen. De belegging is gemeld bij de toezichthouder en er mag niet meer in het bedrijf worden gehandeld.

We zijn extra scherp op welke invloed de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft op uw pensioenkring. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en nemen maatregelen als dat nodig blijkt te zijn.