Zoeken

Duurzaam beleggen, zo doen we dat bij Stap!

01-11-2022

Bij Stap beleggen we in de eerste plaats om het pensioenvermogen van onze deelnemers te laten groeien. Tegelijkertijd willen we ook dat onze deelnemers kunnen genieten van een leefbare wereld.

Niet ten koste van rendement

Daarom vinden we maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) belangrijk. Wij zien dat als een verantwoordelijkheid van een pensioenfonds. En dat geldt dus ook voor onszelf. Met MVB kan Stap als belegger een bijdrage leveren aan een leefbare wereld. En het mooie is: ook met een duurzaam beleggingsbeleid lukt het uitstekend om het pensioenvermogen van onze deelnemers te laten groeien. Met andere woorden: MVB hoeft niet ten koste te gaan van rendement.

Verschillende instrumenten

Als wij ergens in beleggen, willen we graag dat dit zowel financieel als maatschappelijk bijdraagt aan doelen op de lange termijn. Daar hebben we verschillende instrumenten voor. Op deze plek gaan we graag iets dieper in op het uitsluiten van sommige beleggingen. Maar ook op het voeren van een dialoog met bedrijven waarin we beleggen. En ten slotte op het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin we belegen.

Uitsluitingen

Wij willen bij Stap voorkomen dat we met onze beleggingen een negatieve impact hebben op mens en milieu. Daarom sluiten we sommige beleggingen bewust uit. Voor alle pensioenkringen geldt in ieder geval het volgende. We beleggen niet in:

  • Ondernemingen uit Rusland of staatsleningen aan Rusland
  • Landen die de mensenrechten schenden
  • Ondernemingen die direct betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens
  • Opkomende landen die betrokken zijn bij de productie van controversiële wapens. Of die onder een wapenembargo vallen.
  • Ondernemingen die ongewenst gedrag vertonen en waarbij een dialoog niet tot de gewenste resultaten leidt

Pensioenkringen hanteren In de beleggingsportefeuilles vaak meer dan deze minimale uitgangspunten. In de praktijk sluiten we daarom voor alle pensioenkringen ook de volgende producten en activiteiten uit:

  • Thermische kolen
  • Olie uit teerzanden
  • Palmolie
  • Onverantwoorde bosbouw
  • Tabak en aan tabak gerelateerde producten.

Dialoog

Bij Stap gaan we graag de dialoog aan met ondernemingen. Wij denken dat dit kan helpen om die ondernemingen van gedrag te laten veranderen. En het beter te doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Zo gaan we in gesprek met ondernemingen die internationale principes schenden, of dreigen dat te gaan doen. Ook spreken we met ondernemingen die een mogelijk negatieve impact hebben op mens en milieu.

Daarbij geloven we in ‘tweede kansen’. Het voeren van een dialoog is vaak een meerjarig traject. We beoordelen ondernemingen op hun inspanningen om het beter te doen. Maar tegelijkertijd geven we hen voldoende ruimte om hun bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. En leidt het voeren van een dialoog uiteindelijk niet tot de gewenste gedragsverbetering? Dan sluiten we zo’n onderneming alsnog uit.

Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen

Als Stap beleggen we wereldwijd in beursgenoteerde ondernemingen. Daarbij maken we gebruik van het stemrecht dat wij als aandeelhouder hebben.  

Met onze stem leggen we de nadruk op het creëren van waarde op de lange termijn. En willen we dat ondernemingen maatschappelijk verantwoord opereren. Door te stemmen oefenen we bijvoorbeeld invloed uit op de volgende aspecten:

  • Samenstelling en onafhankelijkheid van het bestuur
  • Milieu en sociale normen
  • Beloningsbeleid

Zie voor meer informatie het Stap MVB- en Stewardshipbeleid.

IMVB convenant met richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord beleggen

Stap tekende in 2021 het IMVB convenant. Hierin staan richtlijnen voor pensioenfondsen om maatschappelijk verantwoord te beleggen.