Zoeken

Belastingaangifte: leuker kunnen we het niet maken...

02-12-2021
Vrouw aan tafel

Belastingaangifte doen: het is vast niet één van je favoriete taken elk jaar. Zorg er in ieder geval voor dat je weet  welke gegevens je nodig hebt. Dan wordt die taak al een stuk makkelijker. En hoe zit het eigenlijk met pensioen en belasting? Wij helpen je op weg!

Bouw je pensioen op? 

Hoe zit het met de belastingaangifte als je nog werkt en pensioen opbouwt? Dit is niet heel ingewikkeld. Want, wist je dat je nog geen belasting betaalt over het pensioen dat je nu opbouwt? Pas als je je pensioen ontvangt betaal je belasting. We noemen dit de omkeerregel. Na je pensionering is je inkomen mogelijk lager. Vanaf het jaar waarin je de AOW-datum bereikt zijn de belastingtarieven ook lager. Daardoor betaal je dan minder belasting over je pensioengeld. 

Ik heb extra gespaard voor mijn pensioen

Heb je geld opzij gezet om extra te sparen voor je pensioen? Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen? Dan kun je misschien wel premie aftrekken. Daar heb je je factor A voor nodig, die vind  je op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). De factor A is het bedrag dat laat zien hoeveel je pensioen is aangegroeid in een jaar. Met de factor A kun je de jaarruimte berekenen. Je jaarruimte is het totaalbedrag dat je 'fiscaal vriendelijk' aan pensioen mag opbouwen in een jaar. Daarmee weet je hoeveel van je privé betaalde premie belastingtechnisch aftrekbaar is.

Voor je belastingaangifte 2021 heb je het UPO van 2021 nodig. Je vindt jouw UPO in Mijn post. Met de factor A bereken je op de website van de Belastingdienst hoeveel je mag aftrekken.

Ben je arbeidsongeschikt en bouw je nog (premievrij) pensioen op? Dan geldt deze informatie ook voor jou. 

Krijg je pensioen? 

Toen je nog pensioen opbouwde, betaalde je daarover geen belasting. Ontvang je pensioen? Dan betaal je wel belasting (daar heb je de omkeerregel weer). Want, pensioen is uitgesteld salaris. 

Belastingaangifte doen

Wil je kijken of de ingevulde bedragen in je belastingaangifte kloppen? Gebruik je jaaropgave, die vind je eind januari in Mijn post. Op je jaaropgave staan de juiste bedragen.

Woon je in het buitenland en betaal je daar belasting? Dan kan je, in veel gevallen, vrijstelling aanvragen van het betalen van inkomstenbelasting in Nederland. Hierover lees je meer op de website van de Belastingdienst.

Hoe zit het met loonheffingskorting?

Wij krijgen hier regelmatig vragen over. Loonheffingskorting is eigenlijk een korting op de belasting. Je betaalt er minder belasting door, dus is het interessant. Het is niet ingewikkeld, maar je moet wel even opletten. Je mag namelijk maar op één inkomen loonheffingskorting krijgen. Ontvang je meerdere pensioenuitkeringen, loon of AOW? Pas de loonheffingskorting dan op de hoogste uitkering toe. Maar dus niet op de andere uitkeringen. 

Zorg dat je maar op één inkomen of uitkering loonheffingskorting krijgt, anders betaal je te weinig belasting en moet je later bijbetalen.

Wil je de loonheffingskorting aanvragen of aanpassen? Vul het formulier Wijziging toepassing loonheffingskorting in en aan stuur het aan ons op. 

Heb je nog vragen?

Kom je er niet uit? Bel, mail of chat gerust met ons. De deskundige medewerkers van onze pensioendesk staan voor je klaar!