Zoeken

Nieuwe regels voor waardeoverdracht (heel) klein pensioen

Heeft u een klein pensioen?

Een klein pensioen is een pensioen van € 484,09 bruto per jaar of lager (maar hoger dan €2). Het bedrag van € 484,09 is de afkoopgrens in 2019. Dit bedrag wordt elk jaar aangepast.

Automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen

Tot voor kort werden kleine pensioenen vaak afgekocht. Deelnemers kregen dan op dat moment een bedrag in één keer. Op zich niet verkeerd, natuurlijk. U kon dan misschien op vakantie, of een nieuw bankstel kopen. Maar stel dat u dit tijdens uw werkzame leven een paar keer meemaakt. Dan krijgt u wel een paar keer een bedrag op uw rekening. Maar u hebt op het laatst geen pensioen.

Daarom gaan kleine pensioenen (opgebouwd vanaf 2018) nu automatisch met u mee. Stel, u gaat uit dienst en u hebt een klein pensioen. Al snel gaat u ergens anders weer werken. En dus weer nieuw pensioen opbouwen. Dan gaat uw ‘oude’ kleine pensioen automatisch met u mee. Op die manier maken veel kleintjes toch een grote.

Het mooie is: u hoeft daarvoor niets te doen. Uw ‘oude’ pensioenfonds vraagt uw gegevens ieder jaar op (bij het Nationaal Pensioenregister). Zo weet uw oude pensioenfonds dat u bij een nieuw pensioenfonds weer pensioen opbouwt. Uw oude pensioenfonds maakt dan uw kleine pensioen over naar uw nieuwe pensioenfonds. Uw nieuwe pensioenfonds laat u weten dat het uw kleine pensioen heeft ontvangen.

Voor kleine pensioenen tussen 2 euro en de afkoopgrens dat is ontstaan vóór 2018, besluit het bestuur eind 2019 of Stap gebruik maakt van de mogelijkheid van automatische waardeoverdracht.

Log in en lees de veel gestelde vragen over waardeoverdracht klein pensioen

 

Heeft u een heel klein pensioen?

Een heel klein pensioen is een pensioen van € 2 bruto per jaar of lager. Dat is ongeveer 17 cent bruto per maand.

Hele kleine pensioenen komen te vervallen

Vanaf 1 januari 2019 vervallen hele kleine pensioenen. Stel: u gaat na 1 januari 2019 uit dienst bij uw werkgever. En u hebt niet meer dan 2 euro bruto per jaar aan pensioen opgebouwd. Volgens de wet vervalt dit pensioen dan aan het pensioenfonds.

Het pensioenfonds besluit wat er met het geld gaat gebeuren. Meestal zal dit bedrag terugvloeien in de gezamenlijke pot van het pensioenfonds. Op die manier hebben alle deelnemers aan de pensioenregeling er voordeel van. Een pensioenfonds moet in het jaarverslag melden welk totaalbedrag aan hele kleine pensioenen in dat jaar is vervallen. En wat het met dat totaalbedrag heeft gedaan.

Log in en lees de veel gestelde vragen over het vervallen van heel klein pensioen