Zoeken

5 punten waar je op moet letten bij partnerpensioen

07-07-2020

De grootste misvatting over partnerpensioen is dat mensen vaak denken dat het pensioen is wat je partner krijgt als jij zelf met pensioen gaat. Dat klopt niet. Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner ontvangt nadat jij bent overleden. We noemen het ook wel nabestaandenpensioen. Want in veel gevallen is er ook wat voor je kind(eren).

Pensioen is voor de meeste mensen een ver-van-hun-bed-show. Waarschijnlijk omdat het voor de meeste mensen ver in de toekomst ligt. Toch kan het ook nu actueel zijn, bijvoorbeeld als je gaat trouwen, samenwonen of juist uit elkaar gaat. Je wilt je zaakjes goed geregeld hebben voor jezelf en als je op dit moment een partner hebt, zorgen dat die partner goed achterblijft als je komt te overlijden. Daar helpen wij je mee.  

  1. Woon je samen of ben je getrouwd?

Je hoeft niets aan ons door te geven. Wel moet je in sommige gevallen wat regelen. Trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn voor de pensioenregeling hetzelfde. Pensioenzaken worden voor jou en je partner geregeld door de wet en het pensioenreglement van je pensioenkring. Trouw je in het buitenland? Laat het dan wel even aan ons weten.

Woon je ongehuwd samen? Dan is er niet automatisch een partnerpensioen geregeld. Wil je dat jouw partner hier wel voor in aanmerking komt? Dan moeten jij en je partner aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zoals bijvoorbeeld: je moet ten minste 6 maanden samenwonen en een samenlevingscontract opstellen samen. Maar, dit kan verschillen per pensioenregeling. Alle voorwaarden lees je terug in het pensioenreglement van je pensioenkring.

  1. Andere baan? Check wat er met het partnerpensioen gebeurt

Als je stopt met werken bij je huidige werkgever, dan kan dat invloed hebben op het partnerpensioen dat je partner ontvangt wanneer je overlijdt. Wat er precies gebeurt hangt af van wat er geregeld is in je pensioenregeling. Jouw (ex-)werkgever heeft hier afspraken over gemaakt. Bij Stap zijn er de volgende twee opties:

  1. In jouw pensioenregeling is afgesproken dat je partner een partnerpensioen ontvangt nadat je overlijdt. Ongeacht of je nog in dienst bent bij die werkgever of niet. Dit wordt ook wel een partnerpensioen op opbouwbasis genoemd.
  2. In jouw pensioenregeling is afgesproken dat je partner geen partnerpensioen ontvangt nadat je uit dienst bent gegaan. Zolang je in dienst bent, ben je verzekerd van dit pensioen, daarna niet meer. Dit noemen we een partnerpensioen op risicobasis. Je kunt dan wel, als je uit dienst gaat bij je werkgever, een deel van je ouderdomspensioen omzetten naar een partnerpensioen.

Op je Uniform Pensioenoverzicht zie je welke situatie voor jou geldt en zie je ook de hoogte van het (eventuele) partnerpensioen. Bekijk het overzicht online in 'Mijn Post'.

  1. Hoe hoog is het partnerpensioen? Is het genoeg?

Dat klinkt misschien heel cru, maar het moment van overlijden maakt uit voor de hoogte van het partnerpensioen in sommige gevallen. Kom je te overlijden terwijl je nog in dienst bent of juist niet meer? Of ben je al met pensioen gegaan?

Check het voor jezelf en kijk wat het bedrag per maand zou zijn. Dit kan je vinden in bijvoorbeeld het pensioendasboard, op het Uniform Pensioenoverzicht of op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Valt het bedrag tegen? Zorg dan voor een aanvulling hierop. Een financieel adviseur kan je hiermee op weg helpen.

Ga je met pensioen? Verdiep je dan in je pensioenkeuzes. Zo kun je bijvoorbeeld ook ouderdomspensioen ruilen voor meer partnerpensioen.  

  1. Een uitkering via de overheid?

In Nederland hebben we een algemene uitkering voor nabestaanden, de Anw-uitkering (Algemene Nabestaanden Wet). De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen. Daarnaast moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Slechts een beperkt aantal mensen komt hiervoor in aanmerking. Lees meer op: www.svb.nl/anw.

Heb je geen recht op de Anw-uitkering van de overheid, dan heb je misschien wél recht op een Anw-hiaat uitkering vanuit je pensioenkring. In sommige pensioenregelingen is dit namelijk geregeld. Meer weten? Kijk op je Uniform Pensioenoverzicht of neem contact op met ons.

  1. Hoe zit het dan met partnerpensioen als ik gescheiden ben?  

Als je uit elkaar gaat, dan heeft je ex-partner recht op het opgebouwde partnerpensioen. Dit noemen we bij scheiding het bijzonder partnerpensioen. Jouw ex-partner ontvangt dit pensioen wanneer jij komt te overlijden.

Daarnaast maak je samen met je ex ook afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen. Jouw ex-partner krijgt dan een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen. Hierin heb je diverse keuzes. Best veel om nu uit te leggen, daarom gaan we in onze volgende blog daar verder op in!

Heb je in de tussentijd vragen, neem dan vooral contact op met onze deskundige medewerkers. Zij kunnen je verder helpen.